Ne feledje: A cím az egykori “Kásás Tamás”

Kásás Tamás (Budapest1976július 20. –) háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. A válogatottal felnőtt és utánpótlás szinten is minden nagy tornán szerzett aranyérmet. Édesapja Kásás Zoltán vízilabdázó és edző.

6 éves korában kezdett vízilabdázni. 1993-ban ifjúsági Európa-bajnokságot nyert. Ugyanebben az évben már tagja volt a felnőtt válogatott keretnek. A válogatottban 1994 márciusában mutatkozhatott be, majd junior Eb elsőséget szerzett és a Ferencvároshoz igazolt. 1995-ben második lett csapatával a LEN-kupában. A bajnokságban az elődöntőig jutottak. A junior válogatottal világbajnokságot nyert, a bécsi felnőtt Eb-n második volt, a világ kupát megnyerte a válogatottal. Az új szezont az Újpest játékosaként kezdte meg. Az év végi év csapat választáson második lett a válogatottal. Az Újpesstel 1996-ban magyar és BEK döntős volt. A bajnokságban harmadik lett. 1996-ban az atlantai olimpián a magyar válogatottal a 4. helyet szerezte meg.

1997-ben az UTE-val első lett a LEN-kupában. A világ kupán bronzérmet szerzett. A sevillai Európa-bajnokság döntőjében a magyar csapat az ő három góljával győzte le Jugoszláviát 3-2-re, megszerezve ezzel az aranyérmet. Az 1997–1998-as szezont az olasz Posillipo Napoli színeiben kezdte meg. Az 1998-as vb-n második helyezett volt. A Nápollyal 1998-ban megnyerte a BEK-et. 1999-ben elődöntős volt ebben a sorozatban. Az olasz bajnokságban második helyen végzett. Az Európa-bajnokságon és az azt követő világ kupán aranyérmes lett. Októberben a világválogatottban is szerepelt. 2000-ben olimpiát nyert Sydneyben. A válogatottal megnyerte az év csapat szavazást. Az év végén beszavazták az évszázad magyar válogatottjába.

2001-ben a BL elődöntőjéig jutott a Posillipóval. A budapesti Eb-n bronzérmet szerzett, a vb-n ötödk helyen végzett. A 2002-es BL-ben harmadik volt. A világ liga döntőjén vállsérülése miatt nem vett részt. A 2002-es FINA Világkupán a válogatott második volt, Kásás megkapta a legértékesebb játékos címet. 2003-ban KEK-győztes lett a Vasas ellenében. A szezon végén a Vasashoz igazolt. Az Európa-bajnokságon harmadik helyet szerzett, a vb-ről és a világliga-döntőről aranyéremmel tért haza. 2004-ben ob ezüstérmes volt. A BL-ben a Honvéd ejtette ki a Vasast. A szezon végén a Savonához igazolt. A válogatottal megnyerte a világligát és az olimpiát.

Új csapatával 2005-ben megnyerte a LEN-kupát. A válogatottal vb második volt. A világliga döntőjét kihagyta. 2006-ban az Euroliga elődöntőjéig jutott a Savonával. A Világkupában és az Eb-n második lett. A kontinens viadalon a legjobb játékosnak választották. A következő évtől a Pro Reccoban folytatta pályafutását. 2007-ben Olaszországban kupagyőztes és bajnok lett. Az Euroligában elsőhelyen végeztek a Reccoval. A válogatottal második lett a vb-n. Novemberben európai szuperkupa-győztes lett. 2008-ban ismét megszerezték az Euroliga elsőségét. A válogatottal Európa-bajnoki bronzérmet szerzett, majd megnyerte harmadik olimiai bajnoki címét.

A 2008–2009-es olasz bajnokság elején az olasz idegenlégiós szabályok miatt nem szerepelt. A 2009-es és a 2010-es évet is kihagyta a válogatottban. 2009-től csak az Euroliga meccseken szerepelhetett a Reccoban ismét a légiós szabályok miatt. 2009-ben második, 2010-ben első volt a Reccoval az Euroligában. 2010-ben az európai Szuperkupát is megnyerte. 2011 januárjától visszatért a válogatottba. 2011 júniusában lemondta a válogatottságot, így kihagyta a világbajnokságot. A szövetségi kapitány 2011 decemberében ismét számításba vehette Kásást az Európa-bajnokságra készülő válogatott keretben. 2012-ben bronzérmes volt az Európa-bajnokságon. A Reccóval Bajnokok Ligáját nyert. Az olimpián tagja volt az ötödik helyezett válogatottnak. Még Londonban bejelentette, hogy befejezi válogatott pályafutását.

2012 novemberében egy show-műsorban bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államokban fiatal vízilabdázókkal foglalkozik majd.

További eredményei

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...